Sloths z Južnej Ameriky

Sloths z Južnej Ameriky

ClipArt.com

Úzko súvisiace s armádami a anteatermi, lenoch, ktoré vznikli v Južnej Amerike v neskorom eocénnom období, "začiatok nedávneho života," keď sa stala Južná Amerika "sa stali domovom unikátnej zoo kopytníkov, edentátov, vačkovcov a ďalších obrovských vtákov (Phorusrachids). " Tam bolo naraz viac ako 35 typov lenoch, od Antartiky až po Strednú Ameriku. V tropických dažďových pralesoch strednej a južnej Ameriky žije iba päť druhov.

V Južnej Amerike sa vyskytujú dva druhy leopardov, (Choloepus hoffmanni alebo Unau) nachádzajúcich sa v zalesnených oblastiach severnej Južnej Ameriky od Ekvádoru po Kostariku a (Choloepus didattylus) v Brazílii. Existujú tri druhy trojčlenných lenoch (Bradypus variegatus) v pobrežnom Ekvádore, cez Kolumbiu a Venezuelu (s výnimkou Llanosu a delty rieky Orinoco), pokračujúc cez zalesnené oblasti Ekvádoru, Peru, Bolívie, cez Brazíliu a rozširuje sa na severnú časť Argentíny a Strednej Ameriky,

Podobné: Zvieratá Galapágy

Všetko o lenoch

Rozdiel medzi druhmi, ako je pomenovaný, je v predných prstoch, pretože obe rody majú tri prsty na zadných nohách, ale nie sú príbuznými rodinami.

Najchudobnejší cicavci na svete, lenoti z Južnej Ameriky, sú obyvatelia stromov, bezpečnejšími pred pozemskými predátormi. Väčšinu svojich aktivít vykonávajú v stromoch.

Jedia, spávajú, spájajú, rodia a títo mladí sa pozerajú nad zem. Trvá asi dva a pol roka, kým sa rozrást do plnej veľkosti, medzi jeden a pol a dva a pol stôp. (Ich predkovia, zaniknutá Obrie ležanie, rástli na veľkosť slona.) Môžu žiť 40 rokov.

Kvôli tomuto "obrátenému" životu sú ich vnútorné orgány v rôznych polohách.

Lúče sú veľmi pomalé na zemi, pohybuje sa len asi 53 stôp za hodinu. Rýchlejšie na stromoch sa môžu pohybovať okolo 480 stôp / hodinu a v prípadoch núdze sa sledujú pohybujúce sa rýchlosťou 900 stôp za hodinu.

Ľudia uprednostňujú pomalý spôsob života. Trávia väčšinu dňa odpočinku a spánku. V noci jesú, klesajú na zem len aby sa presťahovali na iné miesto alebo aby sa vyhnuli, obvykle raz za týždeň.

Slová Južnej Ameriky sú bylinožravce a jedia stromové listy, výhonky a niektoré ovocie. Dvojčlenné druhy tiež jedia vetvičky, ovocie a malú korisť. Ich zažívacie systémy sú veľmi pomalé, kvôli svojim ľubovoľným metabolickým systémom, čo im umožňuje prežiť na malom príjme potravy. Dostávajú vodu z kvapôčok alebo šťavy v listoch. Táto nízka miera metabolizmu spôsobuje, že je ťažké bojovať s chorobami alebo chladnejším podnebím.

Majú dlhé, zakrivené pazúry, ktoré im umožňujú uchopiť stromovú vetvu a visieť aj počas spánku. Používajú svoje pery, ktoré sú veľmi ťažké, na orezanie listov. Neustále rastúce a samoostriace, ich zuby rozdrvia svoje jedlo. Môžu používať svoje zuby na to, aby sa prežili na dravca.

Ľudia používajú svoje dlhé, husté sivé alebo hnedé vlasy, obvykle pokryté modrozelenými riasami počas obdobia dažďov, ako ochranné farbenie.

Ich vlasy ich zakrývajú zo žalúdka do chrbta a padajú nad nimi, keď visia zavesené.

Medzi dravce patria veľké hady, harpy a iné vtáky, jaguári a oceloty.

Dvojprvky versus trojprsté lenoch

Slová Južnej Ameriky majú krátke ploché hlavy, krátke čapky a malé uši. Pozrite si tieto fotografie. Okrem počtu prstov na nohách existujú tieto rozdiely medzi dvojčlennými a trojprstými lenoch:

  • Dvojčlenné lenoti majú šesť alebo sedem stavcov
  • Dvojčlenné lenoti nemajú žiadne chvosty. Predné a zadné nohy majú približne rovnakú veľkosť
  • Dvojčlenné lenoti majú krátky krk, veľké oči a častejšie sa pohybujú medzi stromami
  • Dvojitý lenoch nie je ľahké. Používajú svoje samoostriace psie zuby na uhryznutie.
  • Trojčlenné lenoti majú deväť stavcov
  • Trojčlenné lenoti majú malý chvost. Predné nohy sú dlhšie ako zadné
  • Trojčlenné lenoti majú krátky krk a malé oči
  • Trojčlenní lenoši majú mierny temperament, čo zjednodušuje ich zachytenie pre domácich miláčikov. Teraz sú na zozname ohrozených druhov.

So stálym zásahom človeka a stroja do dažďových pralesov v Južnej Amerike sú lenoti, podobne ako mnoho iných tvorov tropického dažďového pralesa, ohrozené.

Čítaj viac

Pozri si video: Kostarika – ekoturistická veľmoc – Bohdan Ulašin (Ateliér Babylon, Bratislava)

Like this post? Please share to your friends:
Pridaj komentár

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: